Articole LYL

Acasa ArticoleUntul Untul

Untul

Bogat în colesterol şi acizi graşi saturaţi, o bună sursă de vitamina A
 
Untul a fost ostracizat de nutriţionişti din cauza colesterolului său ridicat şi a conţinutului bogat în acizi graşi saturaţi, dar aroma sa este unică şi nu se poate compara cu cea margarinei şi a altor surogate.

RECOMANDARE
Laptele solidificat din unt se aprinde foarte uşor, de aceea se spune că untul are punct de fumegare foarte scăzut. Dacă reţeta cere ca alimentele să fie călite în unt, foloseşte un amestec de unt cu lei vegetal pentru a mai întârzia fumegarea şi a reduce posibilitatea de a se aprinde.

CE CONŢINE?
De regulă, untul conţine 80-82% grăsimi şi 18-20% lapte solidificat. Deşi avem impresia din grăsimi că untul este constituit din grăsimi saturate, numai aprox. 66%  din conţinutul lui sunt acizi graşi saturaţi. În rest, 30% acizii graşi mononesaturaţi  şi 4% polinesaturaţi.

CE ESTE INDICAT?
Untul nesărat poate fi uneori mai proaspăt decât cel sărat. Sarea acţionează ca un conservant, aşadar este posibil ca untul sărat să se afle de mai multă vreme pe rafturile supermarketurilor.

CE NU ESTE INDICAT?
Cantităţile mari. Dacă mănânci la micul dejun pâine prăjită cu unt, la prânz, legume prăjite în unt şi la cină, cartofi copţi în unt, cu siguranţă exagerezi. Sosurile cu unt. Păstrează-le pentru ocazii deosebite. Foloseşte sosurile preparate cu ulei vegetal sau bulion.

Sparanghelul stropit cu unt topit este delicios, dar bogat în grăsimi- fii foarte atent la toate sosurile pe bază de unt.Articol vizualizat de 1912 ori, incepand cu 22 Noiembrie 2009, ora 14.17

e-Mail Y!Messenger Digg StumbleUpon Delicious Favorite


 Inapoi
 
94877 vizitatori (incepand cu 1 Octombrie 2008)
Site optimizat pentru Internet Explorer 7 si Mozilla Firefox 2 la o rezolutie de minim 1024x768 pixeli.

promovat si listat in directoarele web
  Smarty Web Director