Articole LYL

Acasa ArticoleAlimente conservate si prelucrate Alimente conservate si prelucrate

Alimente conservate si prelucrate

Produsele conservate sunt bogate in grasimi si sodiu

Mezelurile sunt aproape intotdeauna bogate in grasimi si colesterol. Ele contin organe si trigliceride. Sodiul este adesea folosit pentru conservarea si aromarea lor.

Recomandare
Acorda o mare atentie dimensiunii portiilor. Cele mai multe etichete de pe sunca si salam indica o portie de 29-58 g, ceea ce inseamna ca sunca si salamul nu trebuie consumate in cantitati mai mari de o felie, maxim doua.

Ce contin?
O portie de 85 g de sunca extra-slaba are numai 45 mg de colesterol si 4,5 g de grasime, dar peste 1000 mg de sodiu, adica paroape jumatate din ratia permisa pe zi.

Baconul este bogat in sodiu si grasimi. Poate fi consumat la mic-dejunuri, dar numai in ocazii speciale.

Verifica continutul de sodiu din sunca presata. Nu este indicata in exces, ci doar sa dea gust supelor si semipreparatelor.

Ce este indicat?
Cauta variantele sarace in sodiu si grasimi, cum ar fi baconul de curcan.
Sunca extra-slaba nu trebuie sa contina mai mult de 5% grasimi.

Aseaza feliile de bacon pe un gratar, astfel incat sa lasi grasimea topita sa se scurga, apoi frigele la 195°C, pana cand devin crocante.

Ce nu este indicat?
Sunca presata si salamurile uscate sau semi-uscate, deoarece pot contine nitrat sau nitrit de sodiu.

Portiile mari. Utilizeaza mezelurile pentru a da gust altor preparate, nu ca antreuri. Adauga putin salam afumat in supa, sau presara cateva bucatele de bacon pe o salata.

Cantitate
85 g daca nu specifica altceva

 Calorii

 Colesterol
mg

 Sodiu
mg

Total grasimi
g

Acizi grasi saturati
g

Proteine
g

Carbohidrati
g

 Fibre
g

Glucide
g

Bacon de curcan (14g)

35

13

170

2.8

0.7

2

0.2

0.2

0

Bacon (3 felii)

109

16

303

9.4

3.3

6

0.1

0

0

Bacon canadian (2 felii)

87

27

727

4

1.3

11

0.6

0

0

Hot dog (1 buc)

135

22

504

12.4

4.8

6

0.6

1

0

Salam italian

125

25

478

7

2.7

14

2

0

0

Sunca presata (normala)

151

50

1275

7.7

2.7

19

0

0

0

Sunca presata (extra-slaba)

123

45

1023

4.7

1.5

18

1

0

0

Salam Bologna de vaca (1felie)

89

18

330

8.1

3

4

0.7

0.4

0



Articol vizualizat de 1837 ori, incepand cu 28 Ianuarie 2010, ora 17.40

e-Mail Y!Messenger Digg StumbleUpon Delicious Favorite


 Inapoi
 
87499 vizitatori (incepand cu 1 Octombrie 2008)
Site optimizat pentru Internet Explorer 7 si Mozilla Firefox 2 la o rezolutie de minim 1024x768 pixeli.

promovat si listat in directoarele web
  Smarty Web Director