Articole LYL

Acasa ArticoleTerapia complementara Ayurveda Terapia complementara Ayurveda

Terapia complementara Ayurveda

Este un vechi sistem holistic de medicina, care-si are originea cu peste 5000 de ani in urma, in India, unde era folosit de regi pentru a ramane tineri si sanatosi. In sanscrita, cuvantul ayurveda inseamna stiinta vietii. Modelul medicinii ayurvedice se bazeaza pe distingerea constitutiei fizice si psihice a fiecarei persoane, astfel incat sa i se poata administra un tratament adecvat.

Pe ce se bazeaza
Pentru terapeutul ayurvedic exista trei mari bioenergii (dosha) ale corpului: vata, pitta si hapha.
Cheia sanatatii consta in mentinerea echilibrului lor prin intermediul regimului alimentar si al stilului de viata, si, daca e necasar, prin unele terapii.
Aceste trei elemente ar fi cele care guverneaza toate functiile mintii, corpului si constiintei fiecarei persoane.
Energia vata este simbolizata de vant, reprezinta miscarea si este in legatura cu sistemul nervos.
Pitta, soarele, reprezinta caldura si are legatura cu chimia corpului.
Iar kapha, apa si mareele, este asociata cu fluidele corporale.
Raportul specific dintre energiile unui individ in momentul conceptiei imprima respectivei persoane un anumit stil de functionare fizica si mentala.
Plantele medicinale si alimentele au, de asemenea,  o constitutie legata de dosha, servind astfel la echilibrarea energiei vitale.

Diagnosticul
Fiecare persoana are o constitutie aparte, raportata la toate cele trei doshe. O singura dosha poate predomina, si prin urmare, apar cele trei tipuri constitutionale de baza: exista persoane vata, pitta sau kapha. In general predomina doua.
Fiecare tip constitutional reuneste caracteristici privitoare la structura fizica, alimentatie si somn, tip de piele si de par, toleranta la caldura sau la frig si predispozitia catre anumite tulburari fizice si psihice. De-a lungul evaluarii ayurvedice (care dureaza circa doua) se stabileste prin interogare si prin evaluarea pulsului tipul constitutional al pacientului. Dupa identificarea tipului constitututional si a dezechilibrului metabolic, medicul selecteaza un tratament adecvat.
Cel mai frecvent se incepe cu norme de dieta, exercitii de integrare neuromusculara, meditatii, terapie prin muzica, aromoterapie si rayasane (preparate din plante medicinale si minerale).

Ce vindeca
Medicina ayurvedica este eficienta in  tratarea multor tulburari fizice si emotionale, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul, epilepsia, durerea cronica, psoriazisul, tulburarea anxioasa, depresia si insomnia, printre altele. De asemenea, dispune de metode specifice de detoxifiere si de incetinire a procesului de imbatranire.
Precautii
Nu se cunosc contraindicatii pentru tratament ayurvedic. Fara indoiala, este recomandabil sa se consulte medicul de familie mai inainte de a-l incepe.
Verificati sursa de unde va procurati remediile ayurvedice:  anumite medicamente importate pot contine mercur sau alte metale otravitoare.

Cele trei tipuri constitutionale din ayurveda
Ayurveda recurge la meditatie, post si la practica yoga. Acum, se utilizeaza pe scara larga in India si este recunoscuta ca medicina de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. In conformitate cu perceptele ei, alimentatia si obiceiurile care se potrivesc fiecarei pesoane depind de tipul sau constitutioanl, care este primul lucru pe care trebuie sa-l determine medicul. Obiectivul ayurveda este oferirea unui ghid de dieta si si stil de viata, pentru persoanele sanatoase sa-si pastreze sanatatea, iar cei bolnavi sa-l poata folosi pentru imbunatatirea starii lor generale.

VATA
Sunt fie inalti, fie scunzi, puternici, agili, slabi, foarte activi, vioi, flexibili, cu mintea clara si agera, inventivi, sensibili, vorbareti, entuziasti.
Sediul energiei este colonul.
Dieta lor de baza: carne, pasare, banane, legume si cereale.

PITTA
De inaltime medie, ochi deschisi la culoare, pofta de mancare, temperament puternic si agresiv, curajosi si cutezatori, cu simturi ascutite, raspunde la provocari, intelectuali si coerenti, calzi, iubitori, satisfacuti.
Sediul energiei este in stomac si intestinul subtire.
Trebuie sa manance alimente crude, peste si fructe.

KAPHA
Par gras, robusti, nu prea au pofta de mancare, senini, refelxivi, plini de compasiune si afectiune, iertatori, stabili din punct de vedere emotional, relaxati, metodici, cu o buna memorie.
Sediul energiei este in stomac si plamani.
Dieta bazata pe alimente gatite si ceaiuri. De evitat carnea.

Vedele
Sunt carti sacre in India, in care, dupa cum se crede, exista invataturile zeului Brahma, creatorul lumii. Atharava, de la care deriva medicina ayurvedica, este una relativ mai recenta, datand cu 1200 ani inainte de Hristos, in secolul III I.Hr, in timpul domniei imparatului Asoka, influenta ayurvedei s-a raspandit in intreaga Asie.
Panchakarma
Este un  tratament tipic de dezintoxicare din medicina ayurvedic, bazat pe transpiratie, bai de aburi, varsaturi terapeutice si masaje cu uleiuri (de masline, susan, floarea-soarelui). Poate fi completat cu tehnici de stimulare a punctelor-cheie (marma) si fitoterapie.Articol vizualizat de 1920 ori, incepand cu 28 Ianuarie 2010, ora 17.41

e-Mail Y!Messenger Digg StumbleUpon Delicious Favorite


 Inapoi
 
94877 vizitatori (incepand cu 1 Octombrie 2008)
Site optimizat pentru Internet Explorer 7 si Mozilla Firefox 2 la o rezolutie de minim 1024x768 pixeli.

promovat si listat in directoarele web
  Smarty Web Director