Articole LYL

Acasa ArticoleBranzeturile proaspete Branzeturile proaspete

Branzeturile proaspete

Termenul de „proaspat” se refera pur si simplu la faptul ca branza nu a apucat sa se invecheasca sau nu a trecut prin procesul de coacere, deci nu are nici o legatura cu calitatea.

Branzeturile proaspete sunt mai perisabile decat cele vechi, mai tari.

Printre branzeturile proaspete se numara unele dintre tipurile cele mai bogate in grasimi. Ele pot fi insa inlocuite in majoritatea retetelor culinare cu altele sarace in grasimi (uneori numite si „smantanite partial”)

Ce contin?

Procesul de invechire le usuca si le concentreaza substantele nutritive si aromele. Branzeturile proaspete au deseori un gust mai fad, fiind ceva mai sarace in calorii, grasimi si colesterol, dar si in calciu si alte substante hranitoare.

Ce este indicat?

* Branza de capra, daca esti amator de branza Boursin, foarte bogata in grasimi, si iti place sa o intinzi pe biscuiti sarati, incearca branza de capra condimentata.

* Neufchatel. Aroma sa este, teoretic, identica cu cea a branzei grase integrale si contine cam o treime din caloriile si grasimea acesteia din urma. Este savuroasa in combinatie cu covrigii.

Ce nu este indicat?

* Branza grasa, aproape 90% din caloriile sale provin din grasimi. Acest sortiment ofera in schimb un aport foarte sarac in calciu, numai 23mg la o portie. In comparatie cu ea, parmezanul asigura un supliment de 390mg.

* Mozzarella gata faramitata. Continutul bogat in lichide si coaja o fac sa se degradeze foarte repede. Daca nu intentionezi sa o folosesti pe toata la o mancare, cumpara un calup si rade-ti singur acasa atat cat consumi.

Cantitate
100g

Calorii

Colesterol
mg

Sodiu
mg

Total grasimi
g

Acizi grasi saturati
g

Proteine
g

Carbohidrati
g

Fibra
g

Glucide
g

Ricotta

763

223

368

57

36

49.5

13.4

0

1.1

Ricotta smantanita partial

604

134

548

35

21.6

49.5

22.6

0

1.4

Mozzarella

283

78

375

21.6

13.1

21.2

2.1

0

1.1

Mozzarella smantanita partial

254

57

466

15.9

10.2

24.7

2.8

0

0.7

Branza de vaci

410

60

527

17.7

11.3

49.5

10.6

0

1.1

Branza grasa

350

110

293

35.3

21.9

7.1

2.8

0

tr

Branza de capra, moale

269

46

368

21.2

14.5

17.7

1.1

0

1.1

Neufchatel

261

78

399

23.3

14.8

10.6

2.8

0

NE



Articol vizualizat de 1908 ori, incepand cu 4 Martie 2010, ora 12:15

e-Mail Y!Messenger Digg StumbleUpon Delicious Favorite


 Inapoi
 
87499 vizitatori (incepand cu 1 Octombrie 2008)
Site optimizat pentru Internet Explorer 7 si Mozilla Firefox 2 la o rezolutie de minim 1024x768 pixeli.

promovat si listat in directoarele web
  Smarty Web Director